W środę, 25 kwietnia odbyły się zajęcia kulinarne. Tym razem obchodziliśmy święto czekolady. Jeśli czekolada, to ciasto czekoladowe pod piękną nazwą Brownie. Każda z grup miała swoje przepisy na wykonanie ciasta, Gumisie w wersji mocno czekoladowej, a Puchatki z wykorzystaniem fit produktów. Podsumowując ciasta wyszły nam pyszne, a dzieci nic nie cieszy bardziej jak taka własnoręcznie przygotowana słodycz.
Puchatki
Gumisie
Aby zobaczyć więcej zdjęć zapraszamy do galerii!
Lista dzieci przyjętych na rok 2018/2019
znajduje się w zakładce REKRUTACJA!
Już co roku mamy w zwyczaju spędzać dzień na wspólnej zabawie i integracji w Fabryce Zabawy. Uwielbiamy to miejsce i miło nam było ponownie tam gościć. Jak widać atrakcja była niesamowita i wybawiliśmy się za wszystkie czasy.
Dziękujemy miłym paniom za wsparcie i pomoc we wszelkich sprawach organizacyjnych.
Aby zobaczyć więcej zdjęć zapraszamy do galerii!
W środę, 18 kwietnia odwiedziliśmy Australię. W trakcie podróży mogliśmy podziwiać jej przepiękne krajobrazy i zakątki. Poznaliśmy wiele ciekawostek o zwierzętach Australii oraz jej mieszkańcach. Dodatkowo omówiliśmy symbole narodowe: flagę oraz herb z kangurem i strusiem. Zadaniem dzieci było odgadnąć dlaczego właśnie te zwierzątka zostały wybrane na symbol Australii, odpowiedzi padały różne, lecz po naprowadzeniu dało się odgadnąć, że kryje się tutaj bardzo fajna ciekawostka - zwierzęta te nie potrafią chodzić do tyłu - stąd Australia wybrała je na swój herb symbolizując swoją postępowość. Kolejno dzieci miały okazję posmakować wody z oceanu i określić, czy nadaje się do spożycia. Na koniec oczywiście degustacja smaków....
Aby zobaczyć więcej zdjęć zapraszamy do galerii!
W środę, 11 kwietnia odbyły się zajęcia, podczas których poruszaliśmy temat wody w przyrodzie oraz jej krążenia. Poznaliśmy, że jakość wody ma znaczenie nie tylko dla naszego życia, ale dla całego ekosystemu. Podczas zajęć przeprowadziliśmy eksperyment zwany "Deszczową chmurą" oraz zasialiśmy ziarenka fasoli w gipsie poddając w wątpliwość możliwe jej wyrośnięcie. Cała obserwacja trwała 10 dni i co się okazało? Staraliśmy się, aby ziarenko miało odpowiednią wilgotność i po czasie zaczęliśmy obserwować pewne zmiany w strukturze gipsu w postaci drobnych wypukłości i pęknięć. Wielką frajdę sprawiało nam codzienne sprawdzanie postępów w eksperymencie. Ostatecznie w gipsie wyrosła nam piękna fasola. Ciekawostką jest, że całe doświadczenie ma swoje korzenie w starożytnej Grecji, gdzie przy użyciu właśnie ziaren fasoli lub grochu rozsadzano skalne bloki, upychając je w szczeliny i dostarczając odpowiedniej wilgotności - fasola rozrastając się kruszyła skały. Jak widać przyroda kryje wiele ciekawostek i pokazuje nam swoją siłę w najdrobniejszych rzeczach.
Aby zobaczyć więcej zdjęć zapraszamy do galerii!